A sárvári Nádasdy-vár

A sárvári Nádasdy-vár

A vár korai történetéről keveset tudunk, de elnevezése utal arra, hogy a vár környéke - köszönhetően a már említett római kori "tereprendezésnek" is - mocsaras volt, ami a védelmet szolgálta. A város 1288-ból származó első okleveles említésében a nádor, Kőszegi János a várba hívta megyegyűlésre a vasi nemeseket. Ekkor a vár a nádor tulajdonában állt. Két évtizeddel később, az Árpád-ház kihalása után megindult küzdelmekben a nyugat-dunántúli birtokokkal rendelkező Kőszegiek nem ismerték el Károly Róbert hatalmát. 1319-ben ezért az uralkodó sereget indított Köcski Sándor vezetésével a főúri család ellen, és a királyi had győzelmet is aratott Zalafőnél, illetve Kőszegnél. Alig egy évtized múlva Sárvár is királyi kézre került, várnagya és Vas megye ispánja az ekkor már országbírói tisztet is betöltő Köcski Sándor lett. A vár és a város így 1390-ig királyi birtokban volt.

Az épületet a 13. század végén kezdték el építeni. A királyi építkezéseket követően a Kanizsaiak a 15. század végéig egy zárt udvarú palotaszárnyakkal és védőművekkel körbevett várat építettek ki. A mai formát is meghatározó munkálatok Nádasdy Tamás idejében, 1549 és 1562 között történtek. A 17. század közepén további jelentős építkezések folytak III. Nádasdy Ferenc országbíró irányítása alatt. A kastély secco és freskó technikával készült mennyezeti csataképsorozata a hazai barokk művészet legnagyobb szabású monumentális történeti falképsorozata, s mint ilyen ez az egy maradt meg. A képeket Hans Rudolf Miller festette 1653-ban, s nagyrészt II. Nádasdy Ferencnek a "fekete bég"-nek törökellenes csatáit ábrázolják.

A díszterem oldalfalain a szintén bécsi származású, de Sopronban letelepedett Dorffmaister Istvánnak jó száz évvel későbbi 1769-ben vegyes technikával (olaj és al fresco-al secco) készül ótestamentumi jeleneteket ábrázoló művei láthatóak.

A későbbiekben még előfordulnak kisebb-nagyobb építkezések, de lényegében mai formájában is egy 16-17. századi várkastély tárul a látogató szeme elé.

A sárvári gyógyvíz
Sárvár fejlődésében fontos szerepet kapott a természeti kincsre alapozott gyógy-idegenforgalom.
Ritkaságnak számít, hogy egy kisvárost kétféle gyógyvízzel ajándékozzon meg a természet, Sárvár ilyen!
Nádasdy Ferenc Múzeum
A sárvári múzeum egyedülálló dísztermével, gyönyörű szalonjaival, Magyarország első és egyetlen Huszár kiállításával várja vendégeit.
Séta a városban
Városunk több olyan épülettel, térrel, parkkal büszkélkedhet, melyek kiváló alkalmat teremtenek egy-egy jó sétához, akár nappal, akár az esti órákban.
Aktívan, zöld környezetben
Sárváron a vár szomszédságában fekvő Arborétum igazán megér egy látogatást!
Kérdése van? Megválaszoljuk!

Nem találja amit keresett?

Nem kapott minden kérdésére választ?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!