Nádasdy Ferenc Múzeum

Hangulat a várpark közepén

A város szívében, a Nádasdy várkastélyban található a sárvári múzeum, mely kiállításaival, régi korok bútoraival berendezett szalonjaival, évszázadokkal ezelőtt készült freskóival és Magyarország egyetlen huszárkiállításával várja vendégeit.

A sárváriak azt szokták mondani, minden út a várba vezet, melynek három szárnyában, tornyában és pincéjében értékes és eredeti műtárgyak kápráztatják el nézőket. Nem hagyományos kiállításokat kínál csak a múzeum, hanem csatákról, régi küzdelmekről mesélő freskókat, igazi kastélyhangulatot, a régi Magyarországot ábrázoló, szépen metszett térképeket, a bajor királyi dinasztia mindennapjait felidéző tárlatot és a legmagyarabb fegyvernem, a huszárság történetét és hétköznapjait bemutató, egész szárnyat betöltő kiállítást. A múzeumból közelíthető meg a torony is, melynek fából készült csigalépcsői dicsérik a régi mestereket. A fegyverek, festmények, porcelánok, ezüst étkészletek, szőnyegek, bútorok segítenek elképzelni, milyen lehetett egykor az élet a várkastély falain kívül és belül.

A múzeum hétfő kivételével minden nap várja vendégeit, júliusban és augusztusban ráadásul meghosszabbított nyitvatartással.

Mi vagyunk a huszárok! Kiállítás a legmagyarabb fegyvernemről

Gyerekkorunktól fogva sokat hallottunk a harctereken száguldó, szablyáját mesterien forgató huszárokról, akik észrevétlenül derítik fel az ellenség hadmozdulatait, védik saját hadseregük utánpótlási vonalait.

A sárvári múzeum huszár kiállítása e katonákat mutatja be. Több mint három évtizeddel ezelőtt a Nádasdy huszárezred tisztikara átadta a múzeumnak tiszti étkezdéjének az emlékanyagát. Ezzel Sárvárra kerültek a legrégibb huszárezred tárgyai. A rákövetkező évek során huszárok és huszárezredek döntöttek úgy, hogy szintén a múzeumnak ajándékozzák tárgyaikat, dokumentumaikat. A kiállításon ezek felhasználásával mutatják be a legmagyarabb fegyvernemet. A különböző színekben pompázó egyenruhák, a szablyák egyaránt jelképei a huszárságnak. A kitüntetések jelzik, hogy a magyar katona helytállt a harcban. Képzőművészeti emlékek sora emlékeztet a hőstettekre, de egyen betekintést enged a humoros mindennapokba is. Régi fegyverek idézik a törökök elleni küzdelmeket, a kiállítás azonban szól a világháborúk huszárjairól is, valamint az elért sporteredményekről. Utóbbiak közé tartozik a magyar lovassport legnagyobb sikere, az 1936. évi berlini olimpián elért bronzérem. A kiállítás megtekintésével teljes képet adunk a magyar huszárság több évszázadon átívelő történetéről. 

A sárvári gyógyvíz
Sárvár fejlődésében fontos szerepet kapott a természeti kincsre alapozott gyógy-idegenforgalom.
Ritkaságnak számít, hogy egy kisvárost kétféle gyógyvízzel ajándékozzon meg a természet, Sárvár ilyen!
Sárvár. A történelem fényei és árnyai
Sárvár hazánk egyik kedvelt, nagy múltú fürdőhelye. Nyugat-Dunántúl szívében, gyönyörű természeti környezetben, a Rába völgyében, a Kemeneshát dombjai között fekszik.
A sárvári Nádasdy-vár
A sárvári vár ma elválaszthatatlanul hozzá tartozik a város látképéhez, sőt annak jelképe. A vár ura egyben a város ura is volt, de a királyok által többször megerősített kiváltságlevelek megfelelő lehetőséget adtak a város lakóinak érdekeik érvényesítésére.
Séta a városban
Városunk több olyan épülettel, térrel, parkkal büszkélkedhet, melyek kiváló alkalmat teremtenek egy-egy jó sétához, akár nappal, akár az esti órákban.
Kérdése van? Megválaszoljuk!

Nem találja amit keresett?

Nem kapott minden kérdésére választ?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!